kirsten

Sanna mina ord

Barnmat innan 6 månader??

Publicerad 2011-10-13 15:29:39 i Livet med bebis,

Jag hade redan bestämt mig när Thilde låg i magen. Jag skulle amma det fanns liksom inget annat. Varför slänga bort nåt som för det första finns i kroppen med allt vad min älskade bebis skulle behöva? Det skulle vara så praktiskt då man alltid har med sig maten och ja det verkade ju som att det funkar för alla, right? Thilde kom, hon var sjuk och ville inte äta. Hur mycket jag än trugade och hur mycket jag än kämpade så ville hon inte ha. Men jag hade ju bestämt mig, hon skulle ju ammas. Då jag hade mjölk så att det räckte och blev över fick jag pumpa och som jag pumpade! Jag kämpade med detta i två månader, jag var helt slut, men hon fick bara min mjölk och ingen ersättning alls. Det stod flaskor överallt i vår kyl med mjölk, på rad med den äldsta längst fram för att inte förvirra så att man tog fel. Vi hade ersättning med, men den hamnade tillslut längst in i skåpet innan vi gav bort den till en annan bebis som behövde den bättre.

Tillslut fick jag nog, Thilde var inte sjuk längre hon var bara lat. Vi hade ju lärt henne att tar man inte bröstet så kommer ju mjölken ändå i flaskan. Så tillslut bestämde jag mig för att hon inte skulle få flaskan längre utan endast bröstet. Så efter två månaders kämpande så funkade äntligen amningen. Det var absolut inte lätt och det var många tårar bakom. Men jag kände ju att alla andra kunde men inte jag och så skulle det inte vara. Men jag kan säga att under denna tid har jag fått veta att ingen har det lätt från start, det är alltid nåt som strular och det känns så skönt. Ingen är perfekt.

När Thilde blev 4 månader så kunde man ju börja med smakisar. Men där hade jag bestämt mig för att vänta. Min svägerska berättade då om deras minsting som de hade hoppat över detta med och det hade därefter varit väldigt svårt att få henne att börja äta vanlig mat. Så vi började i alla fall med mat, inga större mängder direkt och mycket kom ju ut igen. Men det var rätt kul att ge henne detta och att sen få börja laga det själv passade mig ju som handen i handsken. 

Thilde fattar inte längre vad man använder flaskan till, hon tror att det är nåt man tuggar på när man får den i munnen. Dessvärre får hon ingen vätska på så sätt. Vilket betyder att om vi hade velat ge henne ersättning nu så skulle hon aldrig få i sig det. På BVC har det visat sig att min lilla dam inte går upp så bra bara på att amma. Jag har massor med mjölk, men antagligen mättar den inte så mycket. Eller så har hon inte tid att äta vad vet jag? Det jag vill komma fram till är att om jag inte hade kunnat ge genne mer mat i form av smakportioner större än ett kryddmått från fyra månader så hade nog inte mitt lilla hjärta mått så bra. Då hon inte vill ta flaska och mjölken inte räcker. Jag undrar då hur de tänkt att man ska lösa det? Ska jag sitta och amma mitt barn hela dagen konstant? Funkar inte.

Jag har hela tiden under dessa två månader till idag gett först mat och sen amning direkt efter. I och med att hon inte får i sig vätska på annat sätt så har det inte varit nåt snack om den saken. Jag har alltså gjort min egen version av det där. Blir bara så trött på att det alltid bara ska finnas en väg att gå. Men om den inte funkar då?

Att man inte ska få flaskor i "present" innan bebisen kommer tycker jag också är lite larvigt. Jag hade full använding av mina till all mjölk som pumpades, skulle jag ha haft den i tillbringare annars eller? Nån gång kommer väl förmodligen bebisen att dricka välling eller om inte annat så kanske man vill ge sitt barn vatten från dem. Vad vet jag? Allt handlar ju inte alltid om att man ska ge ersättning. Barnmatsföretagen tjänar dessutom inte många kronor på mig då jag gör min egen mat.

Ibland blir jag bara trött.

Kommentarer

Postat av: Josefine - Mamma till Alva

Publicerad 2011-10-13 16:30:01

det där är verkligen en hel gåta med maten alltså.. men Thilde har säkert bara fått för sig att det är roligt att tugga på flaskan. Alva har ju haft en sån period och hon toookvägrade att äta ersättning och blev superledsen. Innan tog hon flaskan utan problem med bara bröstmjölk och nu dricker hon välling + vatten utan problem i samma flaska.. skumt men jag antar att hon inte var redo att sluta amma när jag ville det.



Hoppas att det löser sig för er, har inte BVC några råd att ge ? jag gav också alltid först smakis sen ammade jag efteråt om hon fortfarande ville ha, och det ville hon alltid. Men jag tror inte att hon tar skada av att du ge henne lite mer smakis väl ? kram!

Postat av: Sofia

Publicerad 2011-10-15 22:13:03

Du gör som du vill, det finns inga regler. Det finns väl ingen annan som känner ditt barn bättre än du själv?! :) Jag tror att det är rekommendationer de har tagit fram... sen får man gå sin egen väg. Så gör i alla fall vi. :)

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kirsten

Kirsten, eller Christine för den som vill är 30 år gammal och är inflyttad Stockholmare sen 4 år tillbaka. Bor här tillsammans med mitt livs kärlek Martin och vår dotter Thilde som kom till världen den 9 april 2011. Här får ni följa vårt liv, från bebisprat till allt annat som handlar om mig och det jag gillar

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela