kirsten

Sanna mina ord

Moules mariniéres

Publicerad 2013-02-02 12:28:21 i Mat & Bak,

Vår tanke med vår årsdag gick ju lite i stöpet då Thilde lägligt nog blev sjuk, så det var liksom bara att skippa planerna om att gå ut och käka en god middag. Då jag blev galet sugen på musslor efter onsdagens Mästerkocks-program så kände jag att det var nåt jag ville ha. Men vi har aldrig gjort det själva, men nån gång ska ju vara den första! Använde oss här av Per Mobergs recept. Eftersom han skriver så roligt kopierar jag det rakt av, härliga människa!
 
Detta behövs:
1 kg blåmusslor
4 schalottenlökar
4 vitlöksklyftor
1/2 fänkål (använde inte detta)
1 morot
1 1/2 dl olivolja, rapsolja eller majsolja
4 dl torrt vitt vin
1/2 kruka färsk timjan
10 pepparkorn (uteslöt detta)
1 lagerblad
1 tsk salt
5 dl vispgrädde
 
Garnering:
1/2 dl finhackad persilja
 
Gör så här:
Skölj och borsta musslorna ordentligt så att du får bort grus och tångrester. Släng alla som inte stänger sig när du knackar på dem eller som är trasiga.
Finhacka schalottenlöken, vitlöken och fänkålen. Finstrimla moroten.
Ställ en stor kastrull på tokvärme. Slå i olja och låt det börja puttra - det går fort.
Stjälp i musslorna och blanda ner löken, fänkålen och moroten. Häll på vinet, tillsätt kryddorna och saltet. Låt koka upp. Koka sedan musslorna på hög värme under lock i 6-7 minuter.
Slå i grädden och eventuellt mer vin mot slutet av koktiden. Smaka av med salt och peppar.
Stjälp upp musslorna i den största skål du har, gärna av keramik så att det blir lite fransk känsla över det hela. Ta bort de musslor som inte öppnat sig. Strö över persilja.
 
Kastrullen måste vara stekhet, kokhet, tokhet när du häller i musslorna! Och servera dem rykande heta till mor.
 
Vi serverade även lite pommes till, himla gott var det vill jag lova! (att Martin sedan bara åt en endaste liten mussla och jag fick käka resten själv, ja det får jag väl se som en bonus, haha)

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kirsten

Kirsten, eller Christine för den som vill är 30 år gammal och är inflyttad Stockholmare sen 4 år tillbaka. Bor här tillsammans med mitt livs kärlek Martin och vår dotter Thilde som kom till världen den 9 april 2011. Här får ni följa vårt liv, från bebisprat till allt annat som handlar om mig och det jag gillar

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela